emailFB instagram

17 lutego 2013

Babka cytrynowa z solą morską

Dziś zrobiłam babkę cytrynową z udziałem soli morskiej firmy ROYAL BRAND. 
Zażartowałam sobie i pomyślałam, że zrobię babkę, 
bo jest w naszej rodzince 2 chłopów to i dwie baby muszą być!
No, a wracając do tematu... to kilka słów o soli morskiej cytrynowej, którą dostałam w ramach współpracy blogowej od ROYAL BRAND.



Sól morska cytrynowa ma twardą konsystencję w formie płatków. Są bardzo fajnym dodatkiem do ryby, czy właśnie wypieków o aromacie cytrynowym, gdzie w przepisie jest zawarta sól. Jest zamknięta w bardzo estetycznym słoiczku.
Sól pochodzi z Grecji.

Sól morska cytrynowa zastąpiła mi w przepisie kwasek cytrynowy i sól. Bardzo dobrze się sprawdziła, a babka smakuje również wyśmienicie :) I szkoda, że Was nie mogę ją poczęstować...
Moja ocena: 10/10
A co mówi o niej producent??
"Cypryjska sól morska cytrynowa w płatkach. Nie wymaga młynka, sama kruszy się w palcach!! Wystarczy posypać rybę solą o smaku cytryny, upiec w piekarniku lub w folii a nabierze wspaniałego aromatu. Skład: cypryjska sól morska, kurkuma, aromat cytryny"
A teraz mój przepis na babeczkę cytrynową ;))
 SKŁADNIKI:
  • 4 jajka;
  • 150 g margaryny Kasia;
  • 150 g cukru;
  • 1 cukier waniliowy;
  • bułka tarta;
  • 50 g cukru pudru;
  • skórka cytrynowa starta z 2 cytryn;
  • 250 g mąki pszennej;
  • 1 proszek do pieczenia;
  • łyżka stołowa soli morskiej cytrynowej ROYAL BRAND;
  • 1/2 szklanki gęstego jogurtu naturalnego;
  • wyciśnięty sok z 1 cytryny;
POLEWA:
  • 100 g margaryny Kasia;
  • pół szklanki kakao;
  • kolorowa posypka Oetker;

PRZYGOTOWANIE:
Formę na babkę smarujemy margaryną Kasią i oprószamy mąką lub bułką tartą. Roztapiamy resztę masła w rondelku na małym ogniu, a następnie ucieramy z cukrem, wcześniej startą skórką cytrynową, cukrem pudrem i miksujemy na puszystą masę. Dodajemy w następnej kolejności 4 jajka i mieszamy porządnie mikserem. Kolejno dodajemy mąkę pszenną i sól morską cytrynową ROYAL BRAND oraz proszek do pieczenia. Gdy wszystko dokładnie zmiksujemy dodajemy jogurt naturalny, sok z cytryny i znów miksujemy wszystko na gładką masę. Gotową masę dajemy do wcześniej przygotowanej formy. Pieczemy około 50 minut w piekarniku o temperaturze ok 160 stopni Celcjusza. Upieczoną babkę zostawiamy aż ostygnie i następnie wyciągamy z formy. Oprószamy cukrem pudrem do ozdoby. Ja natomiast zrobiłam czekoladową masę. Margarynę rozgrzałam tak samo jak przedtem na wolnym ogniu i dodałam kakao i mieszałam aż porządnie roztopi się. Gotowa masę polewamy na przestudzoną babkę i posypujemy kolorową posypką Oetker.


SMACZNEGO !!!

Kolorowa piramida wieża z kółek FISHER PRICE

Jakiś czas temu zaopatrzyłam się w fajową zabawkę firmy FISHER PRICE dla synka.
 Jest nią kolorowa wieża. 





Maciuś bardzo fajnie sobie ją przyswoił do zabawy. Uwielbia przede wszystkim bawić się tym pierwszym czerwonym kółeczkiem, które ma w sobie kuleczki malutkie i robi za grzechotkę. 
Nawet jak wyjeżdżaliśmy do rodziców, czy też szliśmy do znajomych, to czerwone kółeczko brałam mu do zabawy.

Polecam Waszym pociechom tą wieżę, bo nie do iść że przyciąga wzrokowo uwagę, to na dodatek sprawia niezłą frajdę maluszkowi :))

16 lutego 2013

Kapuśniak na białej kiełbasce

Dziś na obiadek zrobiłam bardzo zdrową zupkę, która ma w sobie bardzo dużo witamin i niesie za sobą bardzo dużo odporności. Jest to kapuśniaczek na białej kiełbasce.



SKŁADNIKI:
  • 2 pętka białe kiełbaski
  • 400 gram kapusty kiszonej
  • 6 ziemniaków
  • 4 marchewki
  • 4 liście laurowe
  • pieprz czarny ziarnisty
  • oregano
  • majeranek
  • sól
  • kwasek cytrynowy
  • 3/4 szklanki mleko
 
 PRZYGOTOWANIE:
Do garnka wstawiamy dwie białe kiełbaski i zalewamy wodą i wstawiamy na duży płonień. W międzyczasie obieramy ziemniaki i marchewkę i kroimy w kostkę. szatkujemy również kiszoną kapustę. Do gotującej wody w garnku dodajemy warzywa. Czekamy aż się zagotują na miękko warzywa i dodajemy posiekaną wcześniej kapustkę kiszoną.dodajemy liście laurowe, pieprz ziarnisty, oregano, majeranek oraz sól do smaku. wszystko razem dokładnie mieszamy i ustawiamy już mniejszy płomień na gazie. Zupkę zabielamy mlekiem i mieszamy. Dla niektórych co lubią bardziej kwaskowatego kapuśniaczka można dodać kwasek cytrynowy. My ze względu na synka, który ma 9 miesięcy skończone zrobiliśmy łagodniejszy w smaku. 
SMACZNEGO !!

14 lutego 2013

SORAYA A+E Vitamin... testowanko ;)

Dostałam dziś niespodziewanie paczuszkę od listonosza. Jak ją otworzyłam okazało się, 
że jest to krem SORAYA A+E Vitamin.


Zdziwił mnie fakt, skąd ta przesyłeczka. I tak grzebiąc po stronkach sobie przypomniało mi się, że brałam udział w wyborze osób do testowania organizowanym na stronie Gazeta.pl 
tak mniej więcej w grudniu 2012 roku.

Krem jest przeciwzmarszczkowy na dzień. Zawiera witaminy A+E, 
przeznaczony dla cery suchej i bardzo suchej.

Pojemność kremu 50 ml.

Czsami warto brać udział w takich promocjach, a kto wie... może i Wy się załapiecie :))

Printfriendly