emailFB instagram

17 lutego 2013

Babka cytrynowa z solą morską

Dziś zrobiłam babkę cytrynową z udziałem soli morskiej firmy ROYAL BRAND. 
Zażartowałam sobie i pomyślałam, że zrobię babkę, 
bo jest w naszej rodzince 2 chłopów to i dwie baby muszą być!
No, a wracając do tematu... to kilka słów o soli morskiej cytrynowej, którą dostałam w ramach współpracy blogowej od ROYAL BRAND.



Sól morska cytrynowa ma twardą konsystencję w formie płatków. Są bardzo fajnym dodatkiem do ryby, czy właśnie wypieków o aromacie cytrynowym, gdzie w przepisie jest zawarta sól. Jest zamknięta w bardzo estetycznym słoiczku.
Sól pochodzi z Grecji.

Sól morska cytrynowa zastąpiła mi w przepisie kwasek cytrynowy i sól. Bardzo dobrze się sprawdziła, a babka smakuje również wyśmienicie :) I szkoda, że Was nie mogę ją poczęstować...
Moja ocena: 10/10
A co mówi o niej producent??
"Cypryjska sól morska cytrynowa w płatkach. Nie wymaga młynka, sama kruszy się w palcach!! Wystarczy posypać rybę solą o smaku cytryny, upiec w piekarniku lub w folii a nabierze wspaniałego aromatu. Skład: cypryjska sól morska, kurkuma, aromat cytryny"
A teraz mój przepis na babeczkę cytrynową ;))
 SKŁADNIKI:
  • 4 jajka;
  • 150 g margaryny Kasia;
  • 150 g cukru;
  • 1 cukier waniliowy;
  • bułka tarta;
  • 50 g cukru pudru;
  • skórka cytrynowa starta z 2 cytryn;
  • 250 g mąki pszennej;
  • 1 proszek do pieczenia;
  • łyżka stołowa soli morskiej cytrynowej ROYAL BRAND;
  • 1/2 szklanki gęstego jogurtu naturalnego;
  • wyciśnięty sok z 1 cytryny;
POLEWA:
  • 100 g margaryny Kasia;
  • pół szklanki kakao;
  • kolorowa posypka Oetker;

PRZYGOTOWANIE:
Formę na babkę smarujemy margaryną Kasią i oprószamy mąką lub bułką tartą. Roztapiamy resztę masła w rondelku na małym ogniu, a następnie ucieramy z cukrem, wcześniej startą skórką cytrynową, cukrem pudrem i miksujemy na puszystą masę. Dodajemy w następnej kolejności 4 jajka i mieszamy porządnie mikserem. Kolejno dodajemy mąkę pszenną i sól morską cytrynową ROYAL BRAND oraz proszek do pieczenia. Gdy wszystko dokładnie zmiksujemy dodajemy jogurt naturalny, sok z cytryny i znów miksujemy wszystko na gładką masę. Gotową masę dajemy do wcześniej przygotowanej formy. Pieczemy około 50 minut w piekarniku o temperaturze ok 160 stopni Celcjusza. Upieczoną babkę zostawiamy aż ostygnie i następnie wyciągamy z formy. Oprószamy cukrem pudrem do ozdoby. Ja natomiast zrobiłam czekoladową masę. Margarynę rozgrzałam tak samo jak przedtem na wolnym ogniu i dodałam kakao i mieszałam aż porządnie roztopi się. Gotowa masę polewamy na przestudzoną babkę i posypujemy kolorową posypką Oetker.


SMACZNEGO !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly