Dziś przygotowałam bardzo smaczny deser - waniliową roladę. Dodałam do niej przyprawę 
KAMIS - przyprawę do deserów i kawy, którą dostałam w >> TEJ << przesyłce :)
A przepis na roladę znajdziecie poniżej...
 SKŁADNIKI:
CIASTO:
- 6 jajek
- 6 łyżek wrzątku
- szczypta soli
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- szczypta przyprawy KAMIS do kawy i deserów
- cukier waniliowy
- Krem waniliowy
- 1 szklanka mleka
- 3 duże łyżki wiórków kokosowych
PRZYGOTOWANIE:
Na sam początek oddzielamy białka od żółtek. Do białek dodajemy szczyptę
 soli i mikserem na największych obrotach ubijamy pianę, tak, aby była 
na sztywno ubita! następnie do żółtek dodajemy cukier oraz wrzątek i 
miksujemy. mąkę dodajemy przesiewając ją i mieszamy delikatnie łyżką. 
Kolejno dodajemy przyprawę KAMIS do kawy i deserów. wszystko razem 
dokładnie mieszamy łyżką. Później dodajemy na sam koniec ubitą wcześniej
 pianę i delikatnie mieszamy wszystko. Na blachę wyłożoną aluminium 
nakładamy masę i wstawiamy do nagrzanego piekarnika nastawionego na 180 
stopni Celcjusza. Pieczemy około 30 minut. Gdy już ładnie ciasto nam się
 upiecze to na ściereczkę posypaną cukrem pudrem kładziemy ciasto i 
delikatnie zawijamy w rulonik. i tak odczekujemy około 15 minut. W 
międzyczasie przygotowujemy masę waniliową. Do miski wlewamy szklankę 
mleka i dodajemy krem w proszku. miksujemy na największych obrotach 
dopóki nam nie zesztywnieje krem. dodajemy następnie wiórki kokosowe i 
mieszamy dokładnie. po 15 minutach delikatnie odwijamy ciasto i 
nakładamy gotowy krem waniliowy. Zawijamy i polewamy rozpuszczoną 
czekoladą i posypujemy kolorową posypką. Lub jak ko woli posypujemy 
cukrem pudrem. Według uznania - jak kto woli :)) 
SMACZNEGO !!
 





 
 
 
Wygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuńMniam zjadłabym kawałek tej rolady :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie muszę wypróbować Twój przepis:)
OdpowiedzUsuń