emailFB instagram

22 stycznia 2020

Dlaczego warto jeść płatki owsiane?

płatki owsiane

Płatki owsiane powstają z ziaren owsa, które się odpowiednio oczyszcza, łuska, kroi albo osiągają kształt płatków. Wartości odżywcze płatków z ziaren owsa są nie do przecenienia. Mają bardzo wartościowe dobroci dla naszego organizmu. 


100 gram płatków owsianych to dawka 378 kcal. Suche płatki owsiane mają średni indeks glikemiczny (IG 40), co oznacza że nie powodują gwałtownego wyrzutu insuliny. Posiadają ogromnie dużą zawartość witamin z grupy B (tiamina, ryboflawina, niacyna, kwas foliowy oraz kwas pantotenowy), co doskonale wpływa na pracę układu nerwowego, jak również mięśniowego.

Warto więc wiedzieć, że bez względu na rodzaj dostępnych na rynku płatków owsianych, zawsze mają one taką samą zawartość składników odżywczych – tego nie jestem pewna, bo miejsce uprawy, nasłonecznienie, warunki glebowe będą zawsze wpływać  bezwarunkowo na zawartość składników odżywczych.

Dlaczego warto jeść płatki owsiane?

Rodzaje płatków owsianych, które są dostępne praktycznie w każdym sklepie spożywczym: 


Płatki owsiane zwykłe – otrzymywane są z pełnego ziarna. Są grube, twarde, a przygotowanie z nich owsianka wymaga zalania mlekiem albo wodą i gotowania na wolnym ogniu przez ok. 10 minut. To najmniej przetworzona wersja płatków owsianych, ale i z pewnością najmniej lubiana, zwłaszcza przez dzieci.
Płatki owsiane górskie – otrzymywane są z ziarna krojonego, tracą w procesie produkcji część składników odżywczych. Jednak już są bardziej smaczne. 
Płatki owsiane błyskawiczne – są również otrzymywane z ziarna krojonego całego, ale dodatkowo traktowane parą. Dlatego znacznie je zmiękcza oraz sprawia, że zarówno owsianka na mleku jak i na wodzie robi się błyskawicznie – wystarczy płatki zalać, zamieszać i chwile poczekać. Płatki owsiane błyskawiczne idealnie nadają się do przygotowania ciasteczek z ziarnami i suszoną żurawiną czy do posypania sałaty z ulubionych składników. Takie płatki są miękkie i przyjemnie się je chrupie. Dodatkowo idealnie sprawdzają się w diecie osób mających kłopoty z żołądkiem.

przepis owsianka

U nas płatki owsiane sprawdzają się najlepiej na śniadanko. Zawsze w sklepie wybieram te górskie, bo chłopcy uwielbiają je najbardziej. Zawsze gotuję je na mleku na małym ogniu. wychodzą zawsze smaczne i miękkie, a z dodatkiem ulubionych owocków taka owsianka o poranku smakuje jeszcze lepiej. 

Dużo z Was pytało się mnie na profilu instagram po przepis na naszą owsiankę, jaką udostępniłam kilka dni temu. Pokrótce dodam tylko, idealna jest wtedy, kiedy delikatnie przestygnie. A do tej owsianki na mleku dodałam jedynie banany, borówki oraz maliny. 

Jestem ciekawa czy lubicie płatki owsiane i w jakiej wersji i dodatkami uwielbiacie je najczęściej zajadać. 
Dajcie nam koniecznie znać. 



Zainteresował Cię ten post? Miło mi będzie, kiedy:


  • pozostawisz komentarz pod postem
  • udostępnisz go u siebie w mediach społecznościowych(wpis TUTAJ) 
  • zaobserwujesz mojego Facebooka ;
  • zaobserwujesz mojego Instagrama ;


  • Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz

    Printfriendly