emailFB instagram

14 sierpnia 2018

Dżem jeżynowy i to tylko z trzech składników


Jeżyny to jedne z tych owoców sezonowych, którymi chłopcy lubią się zajadać. Jedzą to tego momentu, aż ich brzuch rozboli. Ja tez tak mam, ale z czereśniami prosto z drzewa u rodzinki na wsi. Mają prozdrowotne właściwości wychodzące nie tylko z owoców, ale również z liści. Jednak my wolimy te pierwsze. Czekamy sobie cierpliwie, aż dojrzeją w ogrodzie i zajadamy. W tym roku zebrałam ich sporo i to niejednokrotnie. Postanowiłam zrobić dżem, ale taki aby ograniczyć się do minimum ze składnikami. 


SKŁADNIKI: 

- 2 kg owoców jeżyn
- 4 łyżki miodu wielokwiatowego
- 2 łyżeczki świeżo wyciśniętego soku z cytryny

PRZYGOTOWANIE: 
Po powrocie ze wsi umyłam oraz przebrałam owoce. Później je przesypałam je do większego naczynia i zblendowałam je, aby były widoczne w dżemowej konsystencji jedynie pestki jeżyn. Przelałam je do większego garnka i na małym ogniu ugotowałam je. Tak się gotowały przez 10 minut na małym ogniu. Kiedy ciągle mieszałam jeżyny dodałam wielokwiatowy miodek przygotowany m.in. zebranego przez pszczoły z babcinej pasieki. Miodek się rozpuścił, a ugotowane jeżyny nabrały już mniej kwaskowatego smaku. Jednak do tego wszystkiego dodałam wcześniej wyciśnięty sok z cytryny, aby na dłużej zachować walory zdrowotne oraz naturalny kolor owoców. Następnie tak przygotowany gorący dżemik przelałam w mniejsze słoiczki i pasteryzowałam przez około 10 minut. Wyciągnęłam słoiki ze wrzątku i ustawione do góry dnem, musiały porządnie ostygnąć. 


Po wystygnięciu pokrywki, którymi zakręcałam dżem, stanęły się wklęsłe. To znak, że dobrze się spasteryzowały. Dodatkowo, kiedy dżem już jest zimny i gotowy do spożycia stał się bardziej gęsty. Odpowiednia konsystencja oraz wygląd, jak i zapach zachęcają nas i chłopców do jedzenia. Najczęściej zajadają go z naleśnikami albo z bułką. 


Wygląda przepysznie i tak samo smakuje. Prawda? 😉




Zainteresował Cię ten post? Milo mi będzie, kiedy:



  • pozostawisz komentarz pod postem
  • udostępnisz go u siebie w mediach społecznościowych(wpis TUTAJ) 
  • zaobserwujesz mojego Facebooka ;
  • zaobserwujesz mojego Instagrama ;


  • Brak komentarzy:

    Publikowanie komentarza

    Printfriendly