emailFB instagram

16 stycznia 2017

GaryBulgary | Kapusta z grzybami

Fakt, święta Bożego Narodzenia już za nami. Jednak pewne danie, do którego ostatnio często wracamy, to kapusta z grzybami. Suszone grzybki i kapustka idealnie pasują do siebie. Nasze podniebienia delektują się tym wybornym smakiem przyrządzonych w garach robionych według bułgarskiej receptury.


GaryBulgary to ręcznie wyrabiane, bułgarskie garnki gliniane przeznaczone do pieczenia w piekarniku.


Świetne gary do typowo jednogarnkowych dań. W okresie jesienno-zimowo-wiosennym te dania u nas przeważają. Nie dość, że są smaczne, to ich przygotowanie trwa mało czasu. Dodatkowo przygotowanie dania, które smakuje wykwintnie daje urok przygotowania ich w takich designerskich garach! 


SKŁADNIKI:
  • 1/2 główki kapusty białej (kiszona)
  • 200 g suszonych maślaków, podgrzybków, prawdziwków
  • kilka ziarenek zioła angielskiego
  • 3 duże liście laurowe
  • pieprz ziołowy

PRZYGOTOWANIE:
Czas przygotowania: 1h
Danie dla 4 osób

Akurat tu miałam gotową (prosto ze sklepu) kapustkę kiszoną. Wstawiłam ją do największego gara, dołożyłam do tego ziarenka ziela angielskiego, liście laurowe i pieprz ziołowy. Wszystko razem zamieszałam i wstawiłam do piekarnika rozgrzanego do 180'C na pół godzinki. W międzyczasie namoczyłam we wrzątku suszone grzybki. Delikatnie mi podmokły i pokroiłam je w drobną kostkę. Grzybki razem z wywarem wlałam do pieczonej kapustki. Znów wszystko wymieszałam i tak zapiekało mi się danie przez kolejne pół godzinki. Po tym czasie danie było gotowe do degustacji w małych garach


Przepyszne! mogłabym jeść i jeść... dodatkowo można zajadać z pieczywem. Ja tam wolę samą :) Taką kapustkę można też nie kiszoną. Smakuję bardziej na słodko. Ale jak kto woli... Tyle gustów smakowych, ile ludzi na Ziemi. W GaryBułgary możecie online zamówić taki zestawik jak mam za około 100 zł. To nie drogo, bo mogę w nich piec i piec, szybko i zdrowo! A ich wygląd jest uroczy 😍 Polecam!

Aneczka

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly