emailFB instagram

01 lutego 2015

Sałatka z dodatkiem rukoli oraz sosem greckim

W niedzielne popołudnie zapraszam Was na wpis kulinarny. Sałatka znów zagościła u nas. Uwielbiam je robić, bo wiem, że nam smakują są zdrowe i dostarczają nam mnóstwo witamin niezbędnych dla naszych organizmów. Ostatnio kupiłam rukolę w Biedronce - dużo czytałam o niej, więc ją wykorzystałam do sałatki, dodając również ciemne oliwki, które nadały konkretniejszego smaku zrobionej już sałatki. 



SKŁADNIKI:
  • 1/2 średniej główki sałaty lodowej
  • 1 duża garść rukoli
  • 1 długi ogórek
  • 1 pomidor
  • 1 żółta papryka
  • 1  średnia cebula
  • 1 opakowanie sera sałatkowego typu bałkańskiego
  • 1 słoiczek ciemnych oliwek
  • 1 saszetka sosu sałatkowego GRECKI
  • 1 duża łyżka oleju 
  • 1/4 szklanki zimnej wody

PRZYGOTOWANIE: 

Jak wiadomo, na samym początku myjemy wszystkie warzywa. Kolejno zabieramy się za ich krojenie. I tak... na pierwszy rzut idzie sałata lodowa. Kroimy ją dość drobno. 


W następnej kolejności kroimy rukolę, ale niekoniecznie musi być drobno pokrojona. 


Kroimy drobno w kostkę pomidor....


... ogórka kroimy w cienkie talarki, a następnie w ćwiartki. 


Paprykę oczyszczamy, a następnie kroimy ją w drobną kostkę.


Cebulę obieramy i kroimy na drobne talarki. Ja użyłam białej, ale możecie użyć czerwonej - jak kto woli.


Ser sałatkowy typu bałkańskiego kroimy w kostkę mniej więcej 1 x 1 [cm].


Później dodajemy wcześniej odsączone ciemne oliwki.


I oczywiście przygotowujemy sos grecki. Przygotowałam go identycznie jak w poprzednim przepisie sałatkowym, więc powtarzać się nie będę. :) Całość oczywiście wszystko razem mieszamy. Sałatkę odstawiamy na około godzinki, aby wszystko nam się ładnie przegryzło. po upływie tego czasu sałatkę można już podawać. 
SMACZNEGO !! :)

Lubicie tego typu sałatki ??


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly