emailFB instagram

20 września 2018

Grillowana karkówka z gruszkami w syropie

Grillowana karkówka z gruszkami w syropie


Z sezonowych owoców i warzyw cieszymy się bardzo, bo przynoszą dużo witalności dla naszego organizmu. Przygotowujemy różne przetwory, lub zajadamy od razu. Szczerze mówiąc kombinuję dużo i często, aby chłopcy zajadali ich jak najwięcej. Przez ostatni czas zajadamy się gruszkami, które w weekend przywieźliśmy ze wsi. Kiedy nie tek dawno przeglądałam stronę z przepisami, w których wykorzystywane są w dużej mierze lub tylko naturalne przyprawy, postanowiłam, że zrobię gruszki w syropie. W sumie nie byłabym sobą, gdybym ten przepis troszkę nie zmieniła. Bo zamiast cukru, dodałam miodek. Syrop zrobiony na bazie miodu, goździków oraz laski cynamonu. Gotowe już gruszki można zajadać same, są również idealnym dodatkiem do deserów, ciast oraz dań obiadowych. 

Dlatego wczoraj na patelni grillowej zrobiłam karkówkę oraz przygotowałam sałatkę. Obiad robi się bardzo szybko. Może dlatego, ze wcześniej nie marynowałam też karkówki. Do sałatki również wykorzystałam gotowe sosy sałatkowe Kamis, z których przygotowałam dressing dodając oliwę z oliwek oraz wodę. 

gruszki w syropie

Gruszki w syropie robi się bardzo szybko, najważniejsze w sumie, aby gruszki nie były zbyt miękkie. Takie tez wybierałam do wykonania przepisu. Goździki i cynamon oraz miodek nadały gruszkom bardzo oryginalnego smaku. Sama karkówka wyszła mi idealnie - na zewnątrz chrupiąca, a w środku soczysta. Grillowałam ją na rozgrzanej patelni na małym ogniu zaledwie 20 minut w sumie. Mniam! Kolorowa sałatka, w której również wykorzystałam marchewkę, ale w postaci nitek. To za sprawą temperówki do jarzyn. Wygląda to estetycznie i na dodatek apetycznie! Dodatkowo lodowa sałata, małe koktajlowe pomidorki i czerwona cebula. Z przygotowanym dressingiem wypadła bardzo smacznie. 

gruszki w syropie

Gruszki w syropie chłopcom bardzo smakują. W weekend też je wykorzystam do deseru i wykombinuje też jakieś inne ciekawe danie obiadowe z nimi. Tak czy inaczej nadają potrawie bardzo ciekawego smaku. Chcemy przełamać tradycyjne dania, w których można znaleźć na talerzach mięsko, sałatkę i ziemniaki. Zamiast ziemniaków można naprawdę fajne produkty dodawać, aby danie stało się bardziej wartościowsze. Wasze kubki smakowe będą Wam za to wdzięczne - uwierzcie! :) Grillowana karkówka z gruszkami w syropie zniknęła szybko z talerzy, a chłopcom smakowało. A Wy jak często wykorzystujecie owoce sezonowe na przetwory? Robiliście coś teraz ciekawego i smacznego na zimę? 



Zainteresował Cię ten post? Miło mi będzie, kiedy:






  • pozostawisz komentarz pod postem
  • udostępnisz go u siebie w mediach społecznościowych(wpis TUTAJ) 
  • zaobserwujesz mojego Facebooka ;
  • zaobserwujesz mojego Instagrama ;


  • Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz

    Printfriendly