emailFB instagram

21 września 2015

Domowy syrop na przeziębienie, czyli miksturka z miodu, imbiru oraz cytrusów

Przychodzi jesień i prawie każdy siorbie noskiem, albo kaszle. Trzymałam się do dziś. Wieczorem zaczęło mnie piec w nosie. Jednak wczoraj byłam sprytniejsza i zrobiłam syrop z zalecenia mojej mamy, która przywiozła przepis z Niemiec. Jest to miksturka, którą można dodać do gorącej wody lub do herbaty i wpić spokojnie wieczorkiem przed spaniem. 


SKŁADNIKI:
  • mały słoiczek miodu wielokwiatowego (z babcinej pasieki)
  • ok. 300 g imbiru
  • 2 cytryny
  • 1 pomarańcza

PRZYGOTOWANIE: 



Na samym początku parzymy cytryny oraz pomarańczę. Później kroimy je w cienkie plastry. Imbir obieramy i trzemy na małych oczkach. 


Do czystego (najlepiej wyparzonego) słoiczka na dno wlewamy dwie duże łyżki miodku. Następnie układamy kilka plasterków cytryny i pomarańczy. Posypujemy niewielką szczyptą imbiru i zalewamy  kolejnymi dwoma łyżkami miodku. 


Gdy już będzie cały słoiczek zapełniony kolejnymi warstwami, to do miejsca zakręcania zalewamy miodem. Porządnie zakręcamy i odstawiamy słoiczek w ciemne i chłodne miejsce na minimum dobę. 


Po upływie jednego dnia, możemy zrobioną miksturkę dodać do gorącej wody lub ulubionej herbaty. Taka miksturka dodaje nam witalności i uodparnia organizm na przeziębienie. Dodatkowo przyjemnie rozgrzewa ciało. Oprócz syropu z cebuli, czosnku i miodu, ta miksturka będzie u nas gościła przy każdym przeziębieniu! A tymczasem zmykam wypić herbatkę..  

NA ZDROWIE !! :)



Aneczka

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly