emailFB instagram

05 września 2015

Ciasto z sezonowymi owocami i kruszonką

Jak co weekend przystało w naszej rodzinie, aby tradycji stało się zadość, upiekłam ciasto. Wykorzystałam sezon, w którym letnie owoce są już w pełni dojrzałe. Takie owoce mogą nadać przepysznego smaku całemu wypiekowi. Ciasto z owocami i kruszonką podane z kawą smakuje rewelacyjnie. 




SKŁADNIKI (ciasto):
  • 4 jajka
  • 50 g mąki ziemniaczanej lub 1 budyń śmietankowy bądź waniliowy
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 1 proszek do pieczenia
  • sezonowe owoce (maliny, borówki, śliwki)
SKŁADNIKI (kruszonka):
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru 


 PRZYGOTOWANIE: 


Na samym początku wszystkie składniki ciasta po kolei dodajemy do wiekszej misy i wszystko razem miksujemy na gładką masę. Blachę o wymiarach 20x30 [cm] wykładamy folią aluminiową lub papierem śniadaniowym. Wylewamy ciasto na blachę i wyrównujemy je. Następnie na wierzch układamy owoce sezonowe. 



W następnej kolejności przygotowujemy kruszonkę. Do miski dajemy po kolei wszystkie składniki i ręką ucieramy na jednolite ciasto. Odkładamy je na około pół godziny do lodówki. Po upływie tego czasu na grubych oczkach trzemy ciasto, z którego na wierzchu naszego ciasta z owocami powstaje kruszonka. 


Z tak przygotowanym ciastem, blachę wstawiamy do piekarnika i prze 45 minut ciasto piecze się w temperaturze 180'C. Ale zbytnio nie przykładam wagi do czasu pieczenia cista, bo każde jedno pieczę dopóki, dopóty nie mam suchego noża po zanurzeniu go w pieczonym cieście. Gdy ciasto jest gotowe, to wyłączam piekarnik. Jednak jeszcze w nim pozostaje do czasu przestygnięcia. Robię tak ze względu na to, aby nam ono nie opadło. 


Tak upieczone ciasto podajemy z herbatką lub kawą, ciesząc się chwilą relaksu. 

SMACZNEGO !! 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly