emailFB instagram

08 lipca 2015

Zupa z botwinki

Nie mogłam doczekać się, kiedy na działeczce w stronach rodzinnych urośnie botwinka. Uwielbiam takie "newborn" buraczki czerwone, bo można z nimi eksperymentować multum przepisów, które świetnie wychodzą, jednak w moim serduchu jest sprawdzona z moich stron rodzinnych zupa botwinka, którą dziś zrobiłam... 


SKŁADNIKI:
  • 5 średnich ziemniaków
  • 4 średnie marchewki
  • 2 średnie buraczki razem z botwinką
  • 1 łyżka  mąki pszennej
  • 2 litry bulionu warzywnego
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • wyciśnięty sok z 1/2 cytryny
  • suszone zioła (oregano, majeranek)

PRZYGOTOWANIE: 

Na samym początku myjemy i obieramy wszystkie warzywa. Ziemniaki kroimy w drobną kostkę, 
a marchewkę w cienkie talarki. Następnie botwinkę kroimy na drobno, a buraczki trzemy na dużych oczkach.


W międzyczasie przygotowujemy bulion warzywny. Na dwa litry wody spokojnie wystarczy jedna kostka bulionu warzywnego. Bulion wstawiamy w większym garnku na średni ogień. 
Kolejno dodajemy wcześniej pokrojone warzywa i gotujemy. 


Gdy już będą miękkie, to możemy przyszykować w osobnym garnuszku mieszając razem mąkę pszenną wraz z jogurtem naturalnym. Aby nie powstały grudki możemy dodać niewielką ilość wywaru z bulionu i warzyw, prężnie wszystko  mieszając na gładką masę. Dodajemy tak przygotowaną do gotowanych warzyw. Wszystko ładnie się wówczas zabieli. 


Gdy zabielana zupa z botwinki nam się gotuje na małym ogniu, to w międzyczasie wyciskamy sok z cytryny. 
Świeżo wyciśnięty sok z cytryny przelewamy do zupy przez sitko, aby pozbyć się pestek. 


Dokładnie mieszamy zupę, gotując ją nadal na małym ogniu. Do smaku dodajemy suszone zioła. 
Mieszamy, aby wszystko przeszło sobą i możemy podawać do spożycia.

SMACZNEGO !!!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly