emailFB instagram

18 października 2014

Domowe zapiekanki na ostro

Świetna kolacja dla rodzinki lub przekąska na domówkę. 
Zapiekanki są naprawdę syte i każdy będzie zadowolony, bo będzie im smakowało.





 SKŁADNIKI:
  • 2 duże bagietki
  • 300 gram obranych pieczarek
  • 2 cebule
  • olej
  • suszony majeranek
  • suszone oregano
  • suszona bazylia
  • 1 łyżka musztardy rosyjskiej
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • ser edamski

 PRZYGOTOWANIE:

Pieczarki myjemy, obieramy i ścieramy na dużych oczkach. Cebulę obieramy i kroimy drobno w kostkę. Do woka wlewamy odrobinę oleju i podsmażamy cebulkę, aby była zeszklona i miękka.


  W następnej kolejności dajemy pieczarki. Wszystko delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. . Przykrywamy pokrywką, aby pieczarki nam się poddusiły.


 Kiedy będą miękkie, to dodajemy przyprawy, musztardę rosyjską oraz koncentrat. Wszystko razem porządnie mieszamy. Wyłączamy i czekamy kiedy nam ostygnie gotowy farsz.




 Ser trzemy na grubych oczkach. W między czasie kroimy bagietki w zdłuż i następnie na połowę. Wychodzi nam w sumie 8 części bagietek. Nakładamy farsz na każdą z nich i obficie posypujemy serem edamskim. 


  

Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika w 180 stopniach na niecałe 10 minut. W sumie do momentu, kiedy to ser nam się na nich rozpuści. I ciepłe podajemy. Można jeść same, bądź z ketchupem albo majonezem :) A dziś - kto obserwuje mnie na Instagram, ten wie - będę walczyła z dynią i cukinią :))

SMACZNEGO !! :)




Zapraszam Was na >> rozdanie <<


oraz na >> rozdanie <<  na moim nowym FanPage ;) 






21 komentarzy:

  1. Mmmm narobiłas mi smaku a ja przeciez jestem na diecie :D
    Ale któregoś wieczora chyba przyrządzę te pyszności ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. To dziś plan na kolację już mam :) Lubię takie zapiekanki - łatwe i szybkie w przygotowaniu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rzeczywiście szybko robi się te zapiekanki, aczkolwiek samo obieranie i ścieranie na dużych oczkach pieczarek zabrało mi najwięcej czasu.

      Usuń
  3. Ale pychota :). Chętnie takie zrobię.

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam zapiekanki (szczególnie te domowe) i to, jak można z nimi kombinować. Zawsze smakują, zawsze pachną pięknie i zawsze są trafionym pomysłem.

    Pozdrawiam i zapraszam do naszej kuchni. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale bym zjadła taką zapiekankę :)) Chetnie skorzystam z przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam zapiekanki, ot co! Są idealne na imprezę lub jako standardowy posiłek ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ide sprawdzić, co mam w lodówce i może sobie zrobię;).

    OdpowiedzUsuń
  8. Wczoraj robiłam zapiekanki! :)) I znowu mam na nie ochotę ;]

    OdpowiedzUsuń
  9. mniam :) widziałam już na insta :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Jakie pyszności! Jak zwykle ktoś musi mi narobić ochoty na noc... ;)

    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  11. Ale fajny przepis. Zapisałam sobie:)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly