emailFB instagram

27 września 2014

Rurki z kremem waniliowym

Zacznę od tego, że na tym blogu pojawiło się kilka zmian. Poprawiłam go wizualnie oraz utworzyłam nową zakładkę KULINARIA, do której będą przypisane nasze rodzinne przepisy. W związku, iż z końcem kolejnego miesiąca zamykam blog Papusiu, to najlepiej wyglądających statystycznie przepisów pojawi się na tym blogu. Tak, będą one zdublowane, ale tylko do końca przyszłego miesiąca. Także przedstawiam pierwszy z nich....

Rurki z kremem waniliowym

Do przepisu użyłam oleju kokosowego, który otrzymałam w paczuszce od firmy SanaVita


SKŁADNIKI:
  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 1 jogurt gracki
  • 250 dag masła
  • szczypta soli
  • szczypta przyprawy do ciast i deserów
  • olej kokosowy
  • cukier puder
  • 250 dag mleka
  • 1 saszetka kremu waniliowego
  • cukier puder do posypki

                          PRZYGOTOWANIE:
  
Do dużego naczynia wsypujemy mąkę pszenną i kolejno dodajemy masło i jogurt grecki. Wszystkie składniki ugniatamy na jednolite ciasto.




 Dodajemy w międzyczasie sól oraz przyprawę do ciast i deserów i dalej wszystko razem ugniatamy. przygotowane ciasto odkładamy do lodówki na co najmniej godzinkę.





  
Po tym czasie wyciągamy je i posypujemy cienką warstwą mąki i wałkujemy na warstwę co najmniej 5 milimetrów. Kolejno ciasto kroimy w podłużne paski o szerokości 2 cm. Bierzemy metalowe rurki i smarujemy je olejem kokosowym i nawijamy od cienkiej strony do grubej przygotowanym wcześniej ciastem.


 Gdy nakręcimy tak przygotowane rurki to rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni Celcjusza i w takiej temperaturze je pieczemy przez około 20 minut do zarumienienia się.


 Po upieczeniu wyciągamy je i czekamy aż przestygną. W między czasie przygotowujemy krem waniliowy. Do wysokiego naczynia przesypujemy całą zawartość sypkiego kremu i dodajemy mleko. energicznie miksujemy aż do momentu, kiedy składniki będą mieć konsystencję kremową.


 Kiedy rurki będą już ostudzone wyciągamy z nich delikatnie formy aluminiowe. A gotowe ciasto uzupełniamy wcześniej przygotowanym kremem. Układamy je na dużym talerzu i do dekoracji posypujemy je cukrem pudrem.


                                                                   SMACZNEGO :))

Mam nadzieję, że może być, jeśli chodzi o te niewielkie zmiany. Stwierdziłam po tym czasie, że nie ma sensu się rozdrabniać ;)

A tymczasem zapraszam Was na >> rozdanie << 
na moim nowym FanPage ;) 






28 komentarzy:

  1. Oj teraz mam na takie rureczki straszną ochotę ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zjadłabym, trzeba kiedyś zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Żebym ja tak umiała piec różne słodkości :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ale mi teraz ochoty narobiłaś!

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyszły super :) Uwielbiam takie słodkości :)

    OdpowiedzUsuń
  6. wyglądają tak smakowicie :) ja bardzo lubię piec, pichcić itp :) może tez kiedys zdecyduje się na jakies kulinarne posty :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana dla chcącego nic trudnego :) Dawaj teraz i zobaczysz uda Ci się :)

      Usuń
  7. Ale prosty przepis aż mi się zachciało takich polskich ciasteczek ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. pychota, uwielbiam rurki, zresztą pisałam Ci na insta:P

    OdpowiedzUsuń
  9. ale kusisz, nigdy nie robiłam jeszcze sama rurek

    OdpowiedzUsuń
  10. Ale super wyglądają! mniam :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Ale żeś mi ochoty na coś słodkiego zrobiła :) Ale już wiem jak sie nawija rurki - sama do tej pory tego nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to teraz do roboty :)) Dwie godzinki w sumie z głowy, ale satysfakcja jest :)) No i ten smak...

      Usuń
  12. Ale narobiłaś ochoty... a ja teraz idę na dwa dni do pracy... ale jak tylko będę miała wolne to robię!!

    OdpowiedzUsuń
  13. kiedyś robiłam takie rurki, nie sposób im się oprzeć, są pyszne

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly