emailFB instagram

30 marca 2013

Domowy majonez z ziołami

Dziś zrobiłam majonez domowy, który nauczyła mnie robić jeszcze za panny moja mama, ale z racji tego, żeby go doprawić dodałam ziół, które używam w sumie do każdej potrawy czy dania, które przygotuję.

Do majonezu domowego dodawany jest olej. Ja natomiast dodałam Olej Słonecznikowy ,
który dostałam w ramach współpracy blogowej od firmy  Zielony Nurt.




Już przy otwarciu buteleczki uwalnia się aromat świeżych pestek słonecznika. Okazał się wspaniałym dodatkiem do przygotowanego majonezu z ziołami. Olej nalezy podawać na zimno i nie wolno go podgrzewać do temperatury wrzącej, poniewaz straci swoje wartości odżywcze...

No właśnie troszkę o właściwościach oleju z pestek słoneczniku :)) Jest przede wszystkim źródłem witaminy E oraz kwasów wielonienasyconych. Jego celem jest przede wszystkim, aby obniżyć cholesterol oraz wspomaga jak i symuluje nasz układ odpornościowy. A zdrowie dla mojej rodziny jest NAJWAŻNIEJSZE !!!

Moja ocena: 10/10



A teraz zobaczcie jak łatwiutko i szybko można przygotować taki majonez z ziołami :)



SKŁADNIKI:
  • 2 jajka
  • 4 duże łyżki musztardy sarepskiej
  • 1 szklanka oleju słonecznikowego ZIELONY NURT
  • szczypta oregano
  • szczypta majeranku
  • pieprz ziołowy
  • szczypta soli
 
 
 
 
 
 
 
 PRZYGOTOWANIE:
Jajka rozbijamy do miski i następnie dodajemy wszystkie przyprawy oprócz soli. następnie dodajemy musztardy sarepskiej i miksujemy wszystko dokładnie tak, aby powstała jednolita masa. Nadal miksując dodajemy olej i miksujemy na wysokich obrotach. Na sam koniec, gdy powstanie już gotowy majonez dodajemy do smaku soli i wszystkie razem dokładnie mieszamy łyżką. 


SMACZNEGO !!
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly