emailFB instagram

26 lutego 2013

Truskawki w czekoladzie biało-czarnej

Dziś zrobiłam truskawki w polewie z białej i mlecznej czekolady posypaną posypka kolorową. Istna bomba kaloryczna, ale coś nieziemskiego :)) Ostatnio zobaczyłam truskawki w sklepie i to byłam instynkt... musiałam je zjeść ;))



SKŁADNIKI:
  • 2 duże łyżki mleka modyfikowanego
  • pół szklanki wody
  • 2 duże łyżki kakao
  • tabliczka białej czekolady
  • tabliczka mlecznej czekolady
  • posypka kolorowa Oetker
  • 5 truskawek
 
 PRZYGOTOWANIE:
Truskawki dokładnie myjemy. Wstawiamy ćwiartkę szklanki wody w garnuszku i tabliczkę białej czekolady rozdrabniamy w rondelku. Dodajemy mleko modyfikowane. mieszamy łyżką, aby nam się nie przypaliło i roztapiamy porządnie. Gdy już rozstąpi się nam i powstanie jednolita masa maczamy truskawki w roztopionej białej czekoladzie. Kładziemy na talerzu i wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę. Po godzinie czasu do rondelka wlewamy resztę wody dodajemy kakao oraz rozdrabniamy tabliczkę mlecznej czekolady. wszystko roztapiamy na średnim ogniu, cały czas mieszając, aby nam się nie przypaliło. Gdy masa będzie jednolita, to truskawki w białej czekoladzie maczamy w czekoladowej polewie. Odkładamy na talerz i posypujemy posypka kolorową Oetker. Wstawiamy do lodówki na 1 godzinę. I po godzinie możemy śmiało zajadać :) 


SMACZNEGO !!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly