emailFB instagram

04 stycznia 2013

Czarnina z kaczki białej

Czarninę zjadłam po raz pierwszy ok 4 lat temu we Włocławku - na Kujawach. Z moich stron, czyli z obszaru województwa lubuskiego ta zupa jest bardzo mało znana, a rodzice i dziadkowie jej nie robili wcześniej. I szczerze mówiąc bałam sie jej spróbować, bo naszły mnie myśli, że jest zrobiona z krwi...
ALE... jak spróbowałam to ją bardzo polubiłam. Jest po prostu przepyszna!

Dlatego przedstawię dla Was jej przepis. Oto składniki jakie wykorzystuje się do zupy:

  • 1,5 kg poćwiartowana biała kaczka;
  • 200 ml krwi z kaczki białej;
  • sok z cytryny;
  • marchewka;
  • pietruszka;
  • seler;
  • drylowane wiśnie;
  • mąka;
  • sól;
  • pieprz czarny mielony;
  • cukier;
  • ok 6 ziaren pieprzu naturalnego;
  • pół łyżeczki cukru;
  • olej;
  • makaron;
Opis przygotowania:

Do dużego garna z wodą wrzucamy poćwiartowane mięso białej kaczki. Gotujemy na małym ogniu. W międzyczasie krew z kaczki mieszamy z sokiem cytryny, aby nam nie skrzepła się, jak również mąkę mieszamy z woda, aby powstała papka. Do gotującej się wody z mięsem kaczki dodajemy marchewkę pokrojoną w plastry, pietruszkę oraz seler. Wszystko ładnie gotujemy na małym ogniu. Dodajemy pieprz mielony, ziarenka pieprzu, sól oraz cukier. Wszystko dokładnie razem mieszamy i przykrywamy pokrywką. tak gotujemy, aż mięsko z kaczki będzie miękkie. Następnie dodajemy przygotowaną wcześniej krew z kaczki oraz papkę z mąki i wody. dodajemy również drylowane wiśnie. Wszystko jeszcze raz dokładnie mieszamy, aby ładnie nam się zmieszało. Przykrywamy i gotujemy jeszcze przez ok 20 minut. Następnie przygotowujemy w drugim garnku wodę osoloną oraz wlewamy troszkę oleju (aby makaron podczas gotowania nie sklejał się). Przykrywamy i gotujemy na dużym ogniu. Gdy woda nam się zacznie gotować, to wsypujemy makaron. i już ogień zmniejszamy, aby był średni. Gdy makaron będzie już ugotowany to odcedzamy. Gotową zupkę podajemy z makaronem.

Smacznego :)



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly